De geschiedenis van Bitcoin

De Bitcoin is de laatste jaren veelvuldig in de media geweest en bestaat inmiddels al weer meer dan 8 jaar. In die tijd is er enorm veel informatie beschikbaar gekomen en werd er door de media veel aandacht besteed aan de snelgroeiende cryptovaluta. Deze aandacht zorgde er ook voor dat het steeds lastiger werd om een helder beeld te krijgen en houden van het ontstaan van de Bitcoin en de ontwikkeling van deze cryptocurrency.
De geschiedenis van deze munt begint in 2009. Dit was het ideale moment om een cryptografisch betaalmiddel te introduceren. Met de komst van de Bitcoin werd een probleem opgelost waar andere ontwikkelaars van digitale geldsystemen steeds op gestrand waren, namelijk het dubbel besteden. Een andere toevoeging die Bitcoin met zich meebracht was dat er geen tussenkomst van een derde partij nodig is bij een transactie. Verder konden gebruikers anoniem zijn en hacken was niet meer mogelijk.

De komst van bitcoin zorgde voor een stabiele koers. In eerste instantie was de waarde van een bitcoin slechts 0,0001 dollar. Bitcoin had zomaar een nieuw betaalmiddel kunnen worden, maar dan had het wel in de omloop moeten komen, terwijl de eerste mensen die gebruik maakte van deze cryptovaluta nogal voorzichtig waren in het uitgeven ervan. Door de jaren heen kwam het dan ook meer in de omloop. Steeds meer mensen werden aangetrokken tot deze online business, waardoor de vraag en waarde van de Bitcoin steeg.

Ook in Nederland werden Bitcoins razend populair. Vanaf 2013 om precies te zijn maakte het hier zijn entrée. Steeds meer Nederlanders begonnen te beleggen hierin en vanzelfsprekend steeg de prijs. In april 2013 kwam de koers op 100 dollar te liggen vlak nadat de marktkapitalisatie van Bitcoin een miljard overschreed. Eind 2013 bereikte de koers zelfs een hoogtepunt van 1138 dollar. Het koersverloop gaat gepaard met grote schommelingen.

Ondertussen denken veel mensen dat de blockchain van grote invloed zal zijn op de koers. Het is moeilijk om de toekomst van bitcoin te voorspellen, zeker na de koersontwikkelingen van de laatste tijd. Een flinke daling kan er zomaar in zitten, al geldt hetzelfde voor een enorme stijging. Hoe dan ook als Bitcoin zich op deze manier blijft ontwikkelen dan is het heel goed mogelijk dat we met bizarre bedragen te maken krijgen.