Goede administratie ook bij beleggen belangrijk

Wanneer je begint met beleggen is vanzelfsprekend de boekhouding niet het eerste waar je aan denkt. Toch is ook dit een zeer belangrijk element van het beleggen en is het verplicht om de administratie erg goed bij te houden. Bovendien kan het je een hoop gedoe besparen wanneer je al je zaken keurig op orde hebt. Omdat je waarschijnlijk het liefst het grootste gedeelte van je tijd spendeert aan het kopen en verkopen van aandelen, geven we je graag wat tips hoe je je administratie zo snel en overzichtelijk mogelijk afhandelt. Dit zodat jij kan doen wat je het allerliefste doet en niet al te veel tijd kwijt bent aan administratieve zaken.

Schep orde in de chaos met een goede boekhouding

Net als wanneer je een eigen zaak hebt, is het bijhouden van de boekhouding bij beleggen erg belangrijk. Toch zijn er als belegger iets andere regels en manieren van het opbouwen van de balans dan wanneer je een eigen bedrijf hebt. Als belegger is het belangrijk dat je goed begrijpt hoe je bepaalde inkomsten en uitgaves moet rapporteren om er zeker van te zijn dat je financiële administratie klopt. Het allerbelangrijkste is in dit geval dat je alle transacties, aankopen en verkopen goed bijhoudt en registreert. Dit zodat je zelf niet het overzicht kwijtraakt en bij het doen van de belastingaangifte precies weet waar je aan toe bent. Wist je daarnaast dat je deze papieren en documenten maar liefst zeven jaar moet bewaren? Zorg dus dat je jezelf een systeem aanwendt waarbij je alles opslaat en ordent zodat je het makkelijk terug kan vinden. Dit bespaart je later een hoop gedoe.

Altijd up-to-date met een online boekhoudprogramma

Het kan handig zijn om je financiële boekhouding bij te houden in een boekhoudprogramma. Kijk bijvoorbeeld eens op Boekhoudprogramma-online.nl als je daarmee aan de slag wilt gaan. Met een dergelijk stukje software kun je eenvoudig al je inkomsten en uitgaves invoeren en wordt er automatisch een handig overzicht gemaakt. Dat scheelt je zelf een hoop tijd en zorgt voor duidelijkheid. Ook kun je met behulp van zo’n programma facturen snel en eenvoudig betalen waardoor je zeker weet dat je geen betaalachterstand oploopt en onnodige kosten maakt. Daarnaast word je met behulp van zo’n programma gestimuleerd om betalingen op tijd te volbrengen, consequent facturen in te voeren en het overzicht te bewaren.